In een dankbaar hart zal het altijd zomer zijn


Aan gezondheid werken Samen
Home Nieuws Deepak Chopra Verlichting Ontwaken Natuur Positief nieuws Liever moe Medisch Contact

 Emmen

   Sociaal Cultureel Welzijn

 Emmen

   Sociaal Cultureel Welzijn

Britse patiëntenverenigingen die campagne voeren om een nieuw of innovatief geneesmiddel als standaardbehandeling te laten accepteren, worden vaak door de fabrikant betaald.

Patiëntenverenigingen zijn opgezet om de belangen van mensen met een specifieke aandoening te behartigen. Maar geschat wordt dat meer dan twee derde van de Britse verenigingen optreedt als betaalde lobbyisten voor een farmaceutisch bedrijf of fabrikant van geneesmiddelen – en deze financiële regeling wordt niet aan medische toezichthouders bekendgemaakt.

Het probleem is wijdverspreid, zeggen onderzoekers van de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Ze identificeerden 53 patiëntenverenigingen die een aanvraag indienden bij het National Institute of Clinical Excellence (NICE), dat de richtlijnen voor medicijnen en behandelingen opstelt voor de Britse National Health Service.

In totaal hebben Britse patiëntenverenigingen in 2015 of 2016 een bijdrage geleverd aan 117 afzonderlijke aanvragen. De onderzoekers constateerden dat 38 verenigingen – ofwel 72 procent – geld kregen van het farmaceutische bedrijf waarvan ze het geneesmiddel promootten, in hetzelfde jaar of het jaar ervoor. Geen van deze belangenconflicten werd bekendgemaakt aan het NICE.

In Nederland zijn er, voor zover bij ons bekend, gelukkig geen patiëntenverenigingen die pillen promoten.

BMJ, 2019; 364: k5300

 

Ook buiten de steden scoort Nederland het slechtst: bij één op de vijf kinderen met astma zijn uitlaatgassen de oorzaak van de ziekte.

Dieselauto’s

Volgens de wetenschappers gaat het om de uitstoot van stikstofdioxide (NO2) die invloed heeft op sommige kinderen. Dit gas wordt voor een groot gedeelte door autoverkeer geproduceerd en komt met name via uitlaten van dieselauto’s en vrachtwagens in de lucht terecht. Longarts Hans in ‘t Veen vertelt dat in Nederland (en België) relatief meer dieselauto’s rijden dan in de rest van de wereld, wat de hoge uitstoot zou verklaren.

Het Longfonds is erg geschrokken van het onderzoek. “Kinderen worden dag in dag uit blootgesteld aan luchtvervuiling. Industrie, verkeer, intensieve veeteelt en bijvoorbeeld houtkachels verzieken de lucht in heel Nederland.

De overheid moet meer doen om ons hiertegen te beschermen. Samen met longartsen en andere zorgverleners pleit het Longfonds al langer voor het centraal stellen van gezondheid in het beleid rond luchtkwaliteit”, zegt Michael Rutgers, directeur van het Longfonds.

Bij de helft van de Nederlandse kinderen met astma die woont in een stad, is de ziekte veroorzaakt door uitlaatgassen. Nergens ter wereld is het aantal relatief zo hoog als in Nederland en België. Dat blijkt uit een onderzoek van het medisch tijdschrift The Lancet en bevestigt het Longfonds aan ZEMBLA.

Nergens in Europa krijgen zoveel kinderen astma door uitlaatgassen als in Nederland. Bij een vijfde van alle kinderen met de longaandoening is luchtvervuiling de oorzaak. Dat geldt zelfs voor de helft van de kinderen in de grote steden.

Dat blijkt uit onderzoek dat in vakblad The Lancet verscheen. Grote boosdoener is stikstofdioxide (NO2) dat met name wordt uitgestoten door vrachtwagens en dieselauto’s. “Stikstofdioxide is echt een sluipmoordenaar,” vertelt longarts Hans in ‘t Veld. “Je ziet het niet, je merkt het niet, maar het veroorzaakt wel ontstekingen in de luchtwegen.

Astma ontstaat vaak in de kinderleeftijd. Ik spreek kinderen die het benauwd krijgen bij sporten, kinderen die op mooie zomerdagen niet buiten kunnen spelen en kinderen die zulke prikkelbare luchtwegen hebben dat ze niet weten hoe ze de jaarwisseling moeten doorkomen. Schone lucht kan zo veel leed voorkomen.’’

Sinds 1990 is de luchtvervuiling in Nederland gehalveerd. Toch overlijden jaarlijks nog 11.000 mensen aan de gevolgen ervan. De regionale verschillen zijn groot. In de Randstad daalt de levensverwachting tot wel 18 maanden door luchtvervuiling, terwijl dat in de schoonste gebieden maar 4 maanden is.

Ongeveer 100.000 kinderen tot 14 jaar hebben astma, meldt het Longfonds dat samen met artsen en wetenschappers de noodklok luidt. Ze willen dat scholen, kinderdagverblijven en sportvelden niet meer in de buurt van snelwegen worden geplaatst en dat de zwaarste vervuilers snel worden aangepakt.

Uitlaatgassen oorzaak van helft alle astma bij kinderen in grote steden Britse patiëntenverenigingen worden betaald  door de farmaceutische industrie om geneesmiddelen te promoten