In een dankbaar hart zal het altijd zomer zijn


Aan gezondheid werken Samen
Home Nieuws Deepak Chopra Verlichting Ontwaken Natuur Positief nieuws Liever moe Medisch Contact

 Emmen

   Sociaal Cultureel Welzijn

 Emmen

   Sociaal Cultureel Welzijn

Ierland gaat 440 miljoen bomen planten

De Ierse overheid wil jaarlijks 22 miljoen bomen aanplanten en dat voor de volgende twintig jaar. In 2040 moet de bosoppervlakte van het eiland zo met een vijfde gestegen zijn.

Ierland is momenteel bij de minst beboste landen in de EU. Als onderdeel van haar klimaatplan wil de regering in Dublin tegen 2040 maar liefst 440 miljoen bomen planten, of 22 miljoen exemplaren per jaar, melden de Ierse kranten.

De meeste aanplantingen komen op rekening van de overheid, boeren en grote landeigenaren. Een derde zal bestaan uit loofbomen, een poging om de inheemse bossen een stuk te herstellen die grotendeels verdrongen zijn door naaldbomen.

Kritiek

Toch krijgt het plan ook kritiek van milieu-organisaties. “Het plan van de regering om miljoenen bomen aan te planten is duidelijk een poging om de krantenkoppen te halen”, zegt de milieuorganisatie Irish Wildlife Trust in een reactie.

Als het plan slaagt, blijft Ierland immers helemaal achteraan het Europese peloton hangen en doet enkel Malta het slechter qua percentage bosoppervlakte. Volgens de organisatie ligt de focus ook te sterk op het aantal bomen en dringt een diepgaande hervorming van het Ierse bosbeleid zich op. Hierin moet meer aandacht zijn voor biodiversiteit, verwildering en duurzame bossen waarin niet gekapt mag worden


Duitsland verbiedt omstreden glyfosaat

Duitsland gaat het gebruik van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat helemaal verbieden tegen eind 2023. Amper twee jaar geleden verzette de Duitse regering zich nog tegen zo’n verbod op Europees niveau.

Glyfosaat, vooral bekend onder de marktnaam Roundup, is een van de meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddelen ter wereld. Maar het middel is erg omstreden. Het wordt onder meer in verband gebracht met de teloorgang van insectenpopulaties en daarmee ook belangrijke bestuivers zoals bijen.

In 2015 oordeelde het Internationale Instituut voor Kankeronderzoek (IARC) bovendien dat de stof “waarschijnlijk kankerverwekkend” is voor mensen.

Totaalverbod
De Duitse minister van Leefmilieu Svenja Schulze heeft aangekondigd dat ze het gebruik van glyfosaat wil uitfaseren om het tegen eind 2023 helemaal te verbieden. Het verbod geldt niet alleen in de landbouw, maar ook voor consumenten en groendiensten. Schulze wijst er op dat insecten een belangrijke rol spelen in onze ecosystemen, maar dat ze zowel in hoeveelheid als diversiteit sterk afgenomen zijn in Duitsland in de voorbije decennia.

De maatregel maakt deel uit van een breder plan van de regering om de teloorgang van insecten tegen te gaan. De Duitse regering wil meer milieuvriendelijke alternatieven ondersteunen en het aandeel van biologische landbouw verdubbelen van de huidige 9 naar 20 procent van het landbouwareaal.

Interne verdeeldheid

Opvallend is dat Duitsland zich amper twee jaar geleden nog verzette tegen een Europees verbod op glyfosaat. De minister van Landbouw ging toen in tegen het standpunt van het ministerie van Leefmilieu, en de Duitse stem gaf de doorslag voor een verlenging van de Europese vergunning voor glyfosaat van vijf jaar.Computer leert je stoppen met piekeren

Vier op de tien Nederlanders piekeren elke dag, maar een nieuw computerprogramma van de UGent kan ons van onze zorgen afhelpen.

Je gepieker een halt toeroepen alvorens het ontaardt in een regelrechte depressie. Aan de UGent ontwikkelden onderzoekers een computerprogramma dat onze hersenen leert om niet te blijven roeren in die negatieve gedachten.

Dat gebeurt via een computertraining waarbij je complexe wiskundige oefeningen dient op te lossen. Dit brengt frustraties en stress met zich mee. Door te blijven focussen op de oefeningen en niet stil te staan bij de fouten leren de hersenen dat ze hetzelfde later ook kunnen doen bij negatieve gedachten


Speelgoedgigant pakt plastic verpakking aan

Speelgoedfabrikant Hasbro zal vanaf begin volgend jaar de plastic verpakking van nieuw speelgoed en nieuwe bordspelen uitfaseren. In 2022 moet al hun speelgoed plasticvrij verpakt zijn.

Kleine onderdeeltjes van iconische bordspelen zoals Monopoly of 4 op ’n Rij zullen niet langer in plastic zakjes verpakt worden. Ook nieuwe poppen uit de reeks My Little Pony of Power Rangers zullen niet langer met plastic straps vastgegespt zitten in hun doos en zichtbaar zijn vanachter een plastic kijkvenster.

De Amerikaanse spel- en speelgoedfabrikant Hasbro heeft immers het plan opgevat om vanaf begin 2020 alle plastic verpakking te vervangen door duurzame alternatieven. In 2022 willen ze naar eigen zeggen al het nieuwe speelgoed plasticvrij verpakken.